Legenda o ovom specijalitetu je stara koliko i grad čije ime nosi. Ipak, njena popularnost i ime sežu unazad do proslavljanja feste San Lorenzo i do familije Mediči. Prilikom proslave imendana na dan San Lorenca 10. Avgusta, grad bi bio obasjan svetlošću velikih vatri na kojima su pečene velike količine goveđeg mesa koje su posle deljene narodu. Firenca je u doba Medičija bila velika raskrsnica gde su se mogli sresti putnici koji dolaze sa svih krajeva sveta, pa se tako pripoveda da su baš proslavi San Lorenca prisustvovali neki engleski kavaljeri kojima je ponuđeno meso pečeno na vatri. Oni su je na svom jeziku nazvali beef steak, odnoseći se na deo mesa koji jedu. Otuda je i jezička tradicija formirala reč bisteka (bistecca) koja se koristi i do naših dana.

Post comment as a guest

0

Comments

Subscribe:
  • No comments found

COPYRIGHT © 2015 LORENZO & KAKALAMBA.

INFO: 011 32 95 351

Ul. Cvijićeva 110, (ulaz iz Vladetine) Beograd